Kategorier
Filosofi Problem & Lösningar

Migrera användarprofiler mellan konton

Under Windows XP brukade jag ofta migrera användarprofiler genom kopiera innehåller i profilkatalogen. Idag satt jag för första gången och skulle göra samma i Windows 7, men det var inte riktigt enkelt. Här har vi bland annat en massa Knutpunkter (Junction Points) och behörigheterna ser inte ut som de brukar.

Jag började med att kartlägga hur profilkatalogen ser ut under Windows 7, men efter ett tag drog jag i handbromsen. Visst är kunskap bra, men nu sitter jag faktiskt med ett arbete som skall utföras.

Jag gick över att googlade på program eller script som kan lösa detta åt mig. Efter 30 sekunder hittade jag User Profile Wizard från ForensiT. Programmet består av en EXE-fil, behöver inte installeras och är fritt att använda för privatpersoner.

Programmet kan med fördel användar för att flytta profilen från en domänanvändare till en lokal användare, vilket man vill göra när en anställd på ett företag skall få ta med sig din gamla dator hem (jodå, ni vet alla hur det funkar i verkligheten även om ingen låtsas om det).

imageimageimage

Programmet konverterar en befintlig användarprofil så att den kan användas av ett annat konto. Det innebär att profilkatalogen kommer att ha samma namn som förut, något som först retade mig. Normalt vill man ju att profilkatalogen skall ha samma namn som användarnamnet.

Men efter en mental brottningsmatch med mig själv beslutade jag mig för att det faktiskt var en bra sak att inte ändra profilkatalogens namn. Tag till exempel listan över senast använda dokument i Word:

image

Den här listan sparas i registret under [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\14.0\Word\File MRU] och innehåller absoluta sökvägar till varje fil. Om vi ändrar namnet på profilen kommer vi att bryta de senast använda dokument som ligger under profilen (t ex i Mina Dokument).

En IT-administratör vill kanske vill ha samma namn på profilkatalogen som användarkontot, men användaren (i det här fallet min mor) bryr sig garanterat inte.

Låt oss träna på att göra avsteg från våra militanta åsikter om det kan göra livet lättare för de stackars användarna där ute…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *