Kategorier
Problem & Lösningar

Full databas i System Center Essentials 2007 (SCE 2007)

Vi har under en tid haft problem med att databaserna för System Center Essentials (SCE) på en Essential Business Server (EBS) blivit fulla. Databaserna har stigit över 4gb gränsen i SQL Express, den databas som följer med EBS och SCE. Databaserna det gäller heter “OperationsManager” (detta är konfigurationsdatabasen) och “OperationsManagerDW” (denna databas används för Data Warehouse d.v.s. analys och rapportering av data).

Detta problem är tydligen en bugg i SCE 2007 och jag tro även i System Center Operations Manager (SCOM) som gör att gamla logposter inte rensas (grooming) som de ska varför databasen växer i det oändliga och således ganska snart växer över 4gb gränsen i SQL Express. Det verkar i första hand vara gamla Event log meddelanden som fyller en tabell i databasen.

Efter mycket letande på nätet och efter att till slut ha reggat ett support case hos Microsoft fick vi svar…

Man kan städa databasen på dessa poster manuellt, kanske inte riktigt optimalt i en SMB produkt som SCE2007 men det går i alla fall. Det räcker inte med att försöka minska databasen med shrink kommando då den ju är full med data och således inte går att krympa.

Här nedan är en länk till en blog som beskriver fenomenet/problemet och påvisar en lösning (bestående av ett SQL script). Detta är också den lösning som killarna från Microsoft använde sig av. System Center Essentials fungerar nu som sig bör igen även om vi troligen kommer få köra scriptet igen när databasen fyllt upp igen.

http://blogs.technet.com/kevinholman/archive/2008/10/13/does-your-opsdb-keep-growing-is-your-localizedtext-table-using-all-the-space.aspx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *