Kategorier
Problem & Lösningar

Problem att lösenorden i Windows går ut när användarna reser

Ett vanligt förekommande problem bland våra kunder är att användarna klagar över att de inte får någon påminnelse om att byta lösenord i Windows Vista. Användarna är vana från Windows XP att de inte kan logga in utan att byta lösenord eller välja att inte göra det men i Windows Vista loggas man in och får endast  en varningsballong i aktivitetsfältet som användarna knappt ser. Användaren får inte heller någon varning på mobila enheter innan lösenordet går ut.

Ett annat problem är att användarna får denna varning endast 14 dagar (detta kan i.o.f.s. ändras) innan det är dags att byta vilket ibland kan orsaka problem om användarna reser och lösenorden går ut när de är på resa.

Problemen med att användarnas lösenord går ut har har ökat i.o.m. att allt fler användare får möjlighet att synkronisera e-post och kalender till mobila enheter och att mobil användning ökar med fler användare som kopplar upp sig med VPN mot kontoret.

När en användare arbetar utanför kontoret och lösenordet går ut kan han eller hon inte längre logga in via VPN, webmail eller mobil synk även om han eller hon kan logga in i Windows. Om då helpdesken byter ut lösenordet i domänen så kan användaren logga in fjärrledes men om helpdesken inte kan eller vill resetta till samma lösenord eller om användaren inte vill dela med sig av det så får användaren olika lösenord i Windows (lokalt i datorn) och domänen vilket ställer till ytterligare problem.

Ett utomordentligt smart sätt att komma förbi denna problematik är att använda ett script eller en färdig produkt som notifierar användarna i god tid via e-post om att det är dags att byta lösenord. Detta meddelande når då också fram till mobila användare som kan se till att byta lösenord innan de ger sig ut på resa.

Vi har testat och kan varmt rekommendera Password Reminder Pro från SysOp Tools (http://www.sysoptools.com/password-reminder-pro.aspx) vilken fungerar utmärkt. Programmet skickar varning vid tre tillfällen (man kan själv välja vilka) innan lösenorden går ut t.ex. 14, 7 och 1 dag innan och man kan anpassa dessa meddelanden på ett snyggt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *