Kategorier
Okategoriserade

Ett samtal från “Microsoft Support”

Jag har länge velat fånga ett av dessa falska samtal från “Microsoft Support” och spela med för att se hur de arbetar, och idag fick jag min chans. Min svärmor får ett samtal på sin hemtelefon, de har ringt henne många gånger förut från olika callcenter i fjärran östern. Men den här gången är det jag som svarar…

Först måste jag se till att spela in ljudet på något vis. Jag kopplade på högtalarfunktionen i telefonen lägger ytterligare en telefon bredvid där jag slår på inspelning av röst-memo.

image

Därefter startar jag en av mina virtuella dator som jag har för just tillfällen som detta. I stundens hetta blev det en Windows XP-dator, men det får duga. Vmware Workstation har en funktion för att spela in skärmen av den virtuella datorn till en videofil, vilket kom väl till pass. Det hela fungerade förvånansvärt bra, resultatet finns att bestskåda på YouTube:

Här är en liten innehållsförteckning:

00.00 Introduktion
02.00 Förtroendebyggande åtgärder, för att få mig att tro på att han ringer från Microsoft.
06.00  Intervju om datoranvänding.
08.00 Starta TeamViewer i datorn.
13.00 Nu är TeamViewer igång. Han byter lösenord för att stänga mig ute.
14.30 Mer förtroendebyggande åtgärder. Han visar hur mycket fel min dator har.
15.00 Nu ska han ha mig att läsa Microsoft användarvillkor för fjärrsupport. Oklart varför.
19.00  TeamViewers gratissession går ut, jag lessnar och kopplar ner.

De var förvånansvärt oprofessionella, hela samtalet går ut på att övertyga mig om starta en vanlig TeamViewer-session. De lyckas inte riktigt hjälpa mig hela vägen fram, jag får själv lösa ett par steg på vägen för att de ska komma i mål.

När fjärrstyrningen väl är etablerad så byter min “supporttekniker” lösenord så att jag inte kan logga in i datorn, men i övrigt verkar han inte riktigt veta vad han ska göra.

Mot slutet, innan jag tröttnade, håller han en längre utläggning om att det bara är han som kan hjälpa mig få igång datorn igen. När jag på slutet stänger av högtalartelefonen och berättar att jag har bedragit bedragaren blir det lite otrevligt, då hotar han att döda mig. Tyvärr var högtalartelefonen avstängt så det fastnade inte på inspelningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *