Kategorier
Problem & Lösningar

8 GB SD-kort blir 56 MB SD-kort

Jag har ett antal Raspberry Pi för diverse tillämpningar och idag stötte jag på ett problem när jag skulle skulle installera ytterligare en.

Jag laddade hem en senaste versionen av Raspbian från http://www.raspberrypi.org/downloads/ och försökte använda Win32DiskImager för att skriva image-filen till SD-kortet. Då möttes jag av följande felmeddelande:

image

Not enough space on disk? Det är ett 8GB minneskort?

Diskhanteraren i Windows verkar dock hålla med om att minneskortet är litet, närmare bestämt 56 MB.

image

Efter lite googlande inser jag att detta är ett ganska vanligt problem om man har skrivit en Rasberry-Pi image till kortet tidigare med hjälp av Win32DiskImager. Det finns massor av knep, ett vanligt tips är att installera SDFormatter från https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/.

Inget verkade dock hjälpa på mitt kort. Ständigt detta 56MB.

Om jag hade haft en Linux-dator till hands skulle det naturligtvis varit en baggis, men nu hade jag inte det. Eller?

Problemet i mitt fall var helt klart Windows. Alla verktyg för Windows använder samma API för att läsa storleken på kortet och av någon anledning så rapporterade det att den fysiska storleken var 56 MB.

Men det finns andra typer av datorer i hemmet! Min lösning blev till sist att stoppa in kortet i en gammal digitalkamera och formatera det där. Det fanns till och med ett alternativ för Low-Level-Format, något man inte sett på många år.

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *