Kategorier
Okategoriserade

TcpQ – Program för att mäta kvalitet för nätverksförbindelser

Det finns massor av program för att testa nätverksförbindelser, både bandbredd och tillgänglighet.

Att mäta bandbredd baserar ofta på att man belastar en uppkoppling så mycket det går och mäts normalt i Mbit/sekund. Detta är förhållandevis enkelt att mäta. .SE har en webbplats som testar din internetuppkoppling och är något av en de-facto standard när man pratar med operatörer.

Att mäta tillgänglighet är lite svårare. Normalt gör man regelbundna anslutningsförsök och mäter hur många som lyckas respektive misslyckas. Kvalitén blir då ett procentuellt mått: [Antal lyckade försök]/[Totala antalet försök]. Man kan även mäta fördröjningen av förbindelsen, vilket är tiden det tar för en signal att nå motsatt sida och återvända igen. Fördröjningen mäts i millisekunder.

Ofta använder man ICMP Ping för att testa tillgängligheten, men detta är ett ganska dåligt mått om man jämför med “vanlig” trafik. Jag har därför byggt ett eget program för att testa kvalitén på nätverksförbindelser. Programmet kallar jag TcpQ.

image

Ladda ner programmet här:

https://techblog.se/freeware/tcpq/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *