Kategorier
Problem & Lösningar

Ominstallera RAS-tjänster i Windows Vista?

Jag har under några dagar bråttats med en dator som använder mobilt bredband från Tele2. Modemet är ett Huawei e220.

Felet bestod i att själva uppkopplingen inte fungerade, drivrutinerna fungerade bra, mjukvaran från Tele2 (Mobile Connect) verkade fungera bra, man fick t ex mata in pin-koden.

Efter en hel del felsökande verkade problemet ligga i Windows Vista: Felmeddelandet var att “Fjärranslutningen kanske behöver konfigureras om för att passa den server du försöker ansluta mot”.

Detta modem installerar sig som just ett modem, många andra mobilt bredband-adaptrar installerar sig i stället som ett nätverkskort i stället. Min dator verkade ha problem med just de delar som har med uppringning att göra.

Men hur ominstallerar man RAS-tjänsten? Den finns inte som ett val under Program i kontrollpanelen.

Efter mycket sökande hittade jag programmet RAREPAIR.EXE från Microsoft. Det verkar inte vara ett publikt verktyg utan ett “hör av dig om du behöver det”-verktyg. Hittade efter ytterligare letande någon som publicerat en inofficiell kopia av verktyget.

Kör RAREPAIR i en dos-prompt som administratör och du avinstallerar alla dialup-funktoner och sedan vid omstart installeras de igen. Det löste i alla fall mitt problem med mobila bredbandet från Tele2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *