Kategorier
Problem & Lösningar

Exportera filer från Offline Folders Cache

Offline Folders är en funktion som håller en lokal synkroniserad kopia av nätverksmappar. Funktionen är aktiverad som standard i Microsoft Small Business Server; mappen Mina Dokument är ompekad till en nätverksenhet för samtliga användare.

Offline Folders är inte alltid en dans på rosor, jag fick ett supportsamtal idag som handlade om en dator som är medlem i en SBS domän men mappen mina dokument har inte synkroniserats på 9 månader(!). Problemet uppdagades när användaren en dag inte kunde in logga in i datorn, oavsett om den var nätverksansluten eller inte.

Vi loggade in som lokal administratör i datorn och utforskade användarens profilkatalog. Mappen Mina Dokument fanns inte alls under profilen (eftersom den var ompekad till servern). Vid detta läge började vi inse att läget var allvarligt…

Det första vi gjorde var att ta en image av hela datorn med programmet Ghost. Vi var ganska säkra på att någonstans i datorn fanns fortfarande dokumenten, frågan är bara var. En bra början är alltid att ha en fullständig säkerhetskopia.

Under tiden som Ghost snurrade vända vi oss som alltid till Google. Det tog inte lång tid att hitta följande artikel:

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/winserverfiles/thread/78c4bb28-b841-42e1-9e87-d59c1d384df6

Av detta lärde vi oss följande viktiga punkter:

  • Cachen för Offline Folders finns under C:\Windows\CSC
  • Det finns ett verktyg för att felsöka cachen för Offline Folders som heter CSCCMD.EXE. Det finns beskrivet i artikeln KB884739.
  • Man kan peka om cachen till en annan sökväg men hjälp av registrynyckeln
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\NetCache

Om du upplever problem med Offline Folders och är orolig för att det finns värdefull data i cachen är min rekommendation:

  1. Stäng av datorn genom att bryta strömmen. Logga inte ut eller stäng av operativsystemet, eftersom Offline Folders då kommer att försöka en synkronisering.
  2. Extrahera mappen C:\Windows\CSC, helst genom att ta en image av datorn och sedan extrahera mappen ur image-filen. Ett annat alternativ är att montera hårddisken som sekundär i en annan dator.
  3. Kopiera ner CSC-mappen till en annan datorn, exempel till sökvägen C:\Temp\CSC.
  4. Peka om i registret på den nya datorn så att Offline Folders använder C:\Temp\CSC i stället för C:\Windows\CSC.
  5. Extrahera filerna från mappen med hjälp av CSCCMD.EXE /EXTRACT.

Artikeln ovan är en mer detaljerad beskrivning av hur man går tillväga, denna korta artikel är endast en översikt. Om du sitter i samma sits som jag gjorde och har läst detta kan du nu gå tillbaka till användaren och lugna honom/henne med att du FÖRMODLIGEN kommer att lyckas återställa de saknade dokumenten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *