Kategorier
Okategoriserade

Byt licens i Office 365 med hjälp av PowerShell

Jag har en kund som har 70 licenser inom plan E1 hos Office 365. Nu ska de även licensiera Officepaketet via Office 365, men endast för 50 av användarna.

Eftersom det är lite trist att sitta och klicka igenom 50 licensförändringar hand i portalen så kikade jag närmare på hur PowerShell-stödet för licensiering ser ut. Jag insåg snabbt att jag har en behörighetsgrupp som exakt innehåller de användare som ska byta licens, vilket resulterade i följande arbetsordning.

Först kontrollerade jag vilka licenser som fanns med hjälp av Get-MsolAccountSku:

image

Därefter letade jag upp den grupp som innehåller användarna med Get-MsolGroup. I mitt fall var jag ute efter en av mailgrupperna, så jag söker efter grupper som innehåller strängen “mailgrupp”. Jag får tre träffar, och och jag råkar veta att det är den första gruppen jag är ute efter.

image

Jag hämtade gruppmedlemmarna med Get-MsolGroupMember –GroupObjectId. Jag klippte och klistrade in gruppens id från konsolen.

image

Jag hade nu en lista över användare som jag ville konvertera licensen för i variabeln $u. Nu kunde jag enkelt byta licens för dessa genom att skicka listan till Set-MsolUserLicense:

image

Jag fick några fel när kommandot kördes, eftersom vissa av medlemmarna i gruppen redan hade E3-licensen tilldelad till sig. Men för de användare som hade E1-licensen är bytet genomfört.

På det hela taget gick det ganska smidigt, och det tog bara dubbel så lång tid mot om jag hade klickat igenom alla användare i portalen… Inte så illa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *