Kategorier
Test

Unifi Long Range vs Unifi PRO

Hemma hos mig har jag en accesspunkt av märket Ubiquiti Unifi. Min modell är av typen Long Range och kostar i skrivande stund 990 kr på Dustin. Jag håller på att installera en Ubiquiti Unifi Pro åt en kund, och passade på att jämföra lite prestanda. PRO kostar 2874 kr i skrivande stund.

Den stora skillnaden mellan dessa två är att PRO-varianten har dubbla radio-enheter och kan använda både 2,4 GHz och 5 GHz-bandet. PRO har dessutom ett gigabit-interface, medan LR bara har 100 Mbit.

image

Testet består att skriva 25 MB data till min server. Jag föredrar “riktiga” test i ställer för att mäta Mbit på den trådlösa länken, men smaken är som baken.

Uppsättningen innehåller minimalt med komponenter: Min Laptop (HP Elitbook 2540p) , Accesspunkten, en 5-portas switch (Netgear Gigabit) och en HP Proliant Microserver.

Här är resultatet:

image

Resultatet blev att min dator skriver med 6.6 MB per sekund (ca 53 Mbit/s) mot server när jag använder min egen accesspunkt (Long Range). När jag använder PRO-varianten kan jag skriva 8.4 MB per sekund (67 Mbit/s), det vill säga en förbättring med 27%.

För min del hade det inte varit värt att skaffa en accesspunkt för 5 GHz-bandet, men jag kan alldeles för lite om vilka datorer som stödjer 5 GHz för att uttala mig på ett generellare plan. Jag bor dessutom i ett villaområde och min dator “ser” bara ett fåtal andra nätverk. Om man bor på en plats där det är “trångt” i luften kanske man har mer nytta av ett nytt frekvensband.

Som jämförelse testade jag att skriva mot servern när jag var inkopplad med TP-kabel:

image

LAN-kabeln är fortfarande vara att föredra: 99.7 MB per sekund (798 Mbit/s).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *