Kategorier
Okategoriserade

Skickad e-post från gemensamma postlådor

Gemensamma postlådor i Exchange Server är inget ovanligt, men konstigt nog finns det fortfarande vissa problem. En vanlig uppsättning är att man lägger till den gemensamma postlådan som en extra postlåda under sitt eget Exchange-konto i Outlook. Här har jag postlådan “Helpdesk Account” som extra postlåda under min egen Outlookprofil:

image

Det finns två problem med denna uppsättning:

  1. Om jag svarar på meddelanden i Helpdesklådan kommer svaren att vara adresserade från mig, inte från Helpdesk.
  2. Mitt skickade svar kommer att sparas i min skickat-mapp, inte i skickat-mappen under Helpdesklådan.

Den första problemet är ganska lätt att åtgärda: När du svarar på meddelandet, välj Alternativ och klicka i “Visa fältet från”. Nu kan du skriva i vem som skall vara avsändare för meddelandet.

image

Det andra problemet har jag löst detta genom att lägga i ett makro som kopierar meddelandet från min skickat-mapp till skickat mappen i Helpdesklådan.

Gör så här för att installera makrot:

  1. Öppna textfilen med länken ovan och kopiera innehållet till utklipp.
  2. Öppna Visual Basic-editor från Outlook: Verktyg\Makron\Visual Basic Editor
  3. Dubbelklicka på ThisOutlookSession.
  4. Klistra in koden.
  5. Stäng Visual Basic Editor.

 image

Jag rekommenderar start att du sedan signerar makrot med ett certifikat, annars kommer Outlook att varna dig vid uppstart att det finns kod som kan vara skadlig. Jag har tidigare skrivit en instruktion för hur man går till väga.

Om det inte fungerar…

Makrot körs varje gång ett nytt meddelande skickas. Om parametern SendOnBehalfOfName är satt kommer det att göras ett försök att kopiera meddelandet.

För att hitta mappen att kopiera till så tittar makrot först efter vad din egen postlåda heter. Om ditt Outlook talar svenska heter den normalt “Postlåda – Förnamn Efternamn”, eller “Inbox – Förnamn Efternamn” om du har engelska mappnamn.

Från namnet på din postlåda kommer makrot att konstruera namnet på den gemensamma postlådan. Om din postlåda har prefixet “Inbox” måste även den gemensamma postlådan använda prefixet “Inbox”.

Dessutom måste namnet på den gemensamma postlådan vara döpt efter namnet som visas på från-raden om du använder det som avsändaradress. I mitt exempel ovan heter avsändarkontot “Helpdesk Account” och prefixet på min egen postlåda är “Postlåda – ”, så namnet på den gemensamma postlådan måste vara exakt “Postlåda – Helpdesk Account”.

Slutligen antas skickat-mappen under den gemensamma postlådan heta samma sak som din egen skickat mapp. Platsen dit meddelandet kommer kopieras är i mitt fall “Postlåda – Helpdesk Account\Skickat”.

Makrot stödjer med andra ord både svenska och engelska mappnamn, med namnen måste vara konsekventa!

Ett svar på ”Skickad e-post från gemensamma postlådor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *